Renter på kredittkort

Som med alle former for lån har også kredittkort renter. Hvor mye du må betale derimot, det vil variere. Ulike tilbydere har ulike satser, og du kan få høyere eller lavere ut i fra din kredittscore. Hvor høye rentene blir avhenger av gebyrer, og hvor mye du må betale hvert år for å eie og bruke kredittkortet.

Forskjellen på bankkort og kredittkort

Et kredittkort er et bankkort hvor du har tilgang til en kredittramme. Rammen kan du bestemme selv, opp til 100 000 kroner. Den laveste kredittrammen er på 1 000 kroner hos enkelte, andre har 5 000 som sin laveste kreditt. Hvor høy kreditt du får innvilget derimot avhenger av din kredittvurdering og din personlige økonomi. God økonomi og kredittscore, gir høy ramme. Dårligere økonomi gir igjen en lavere ramme.

Kredittkort kan benyttes som betalingsmiddel over hele verden, og fungerer i praksis på samme måte som et vanlig bankkort. Forskjellen er at du betaler på forskudd med lånte penger, og får faktura for brukt kreditt ved månedsskifte. Betaler du innen forfall vil de bankene ikke kreve noen renter. Dette fordi kredittkort kommer med en rentefri betalingsutsettelse på et bestemt antall dager, gjerne mellom 30 og 60.

Tips: Se også kredittkort med cashback.

Kredittkort og renter

Som med andre lånetilbud operer kredittkort med nominell og effektiv rente. Forskjellen mellom disse to satsene er hva som er inkludert i satsen. Nominell rente er hva du betaler i renter til banken. Dette er kun hva bankene tar betalt i å la deg låne penger av dem. Effektiv rente på sin side viser de faktiske kostnadene knyttet til kreditten. Dette er hva du betaler for å låne pengene inkludert renter, gebyrer og andre kostnader.

Når vi regner ut renter på kredittkort inkluderes årsavgift og eventuelle andre gebyrer som du betaler månedlig. Dette regnes om til en årlig sats, så rentesatsen er hva du vil betale i løpet av et år. 

Nominelle og effektive renter kan bli like, og de effektive rentene kan også bli betydelig høyere enn de nominelle. Dette påvirkes av årsgebyr, og om du får noen ekstra gebyrer, slik som purregebyr og fakturagebyr.

Slik holder du rentene nede

Selv om du ender opp med å betale renter på kredittkortet kan du holde kostnadene nede.

Dette gjør du ved å:

  • Velge et kredittkort uten årsgebyr eller etableringsgebyr
  • Bruke kortet som et betalingsmiddel ved kjøp av varer og tjenester
  • Ikke bruke kortet til kontantuttak eller betaling av regninger
  • Få faktura tilsendt som e-faktura
  • Betale faktura i tide og unngå purring eller inkassovarsel
  • Bruke et kredittkort uten valutapåslag i utlandet

Unngå renter

Du kan også ende opp med å ikke betale renter for bruk av kredittkortet. Dette går du til ved å betale innenfor rentefri periode. Denne kan være noe enkel å regne ut, da bankene bruker begreper inntil antall dager. Men en enkel huskeregel er første forfall etter kjøp er rentefri. Betaler du da faktura innen forfall, vil du ikke bli belastet noen form for renter. Hvor lang perioden er avhenger av når bankene har forfallsdato, og når du gjorde kjøpet.

Eksempel på rentefri periode

Kjøpet gjøres den 1. i måneden og faktura forfaller den 15. måneden etter. Du har da en rentefri periode på 45 dager. Forfaller fakturaen den 20. har du 50 dager.

Gjennomføres kjøpet den 15. i måneden har du en rentefri periode på 30 dager med forfall den 15. neste måned.

Oppsummering

Nominell rente på kredittkort ligger mellom 15 og 20 %, med en effektiv rente på 20 til 25 %. Dette er høye renter sammenlignet med blant annet bolig- og billån. Kredittkort har også gjerne høyere renter enn forbrukslånet. Du kan derimot ende opp med lave kostnader knyttet til renter og gebyrer. Spesielt hvis du velger et kredittkort uten års- og etableringsgebyr, og sørger for å nedbetale kreditten innen forfall.